Jump to contentPhoto

Maquis


13 replies to this topic

#1 Divich

 

Divich

  Commander of Starfleet

 • Members
 • 2,706 posts
 • Gender:Male
 • Location:NCC-1701E but also often in Skopje Macedonia
 

Posted 10 January 2007 - 02:42 PM

До сега немаме коментирано за бунтовниците или одметниците (зависи која страна како ги гледа).
Maquis се нарекуваат жителите на колониите во демилитаризираната зона на Кардасијанско-Федерациската граница, кои се спротиставија на последната промена на граничната линија, а поради која многу колонии населени со жители на Федерацијата потпаднаа во Кардасијанска територија.
Maquis првпат се спомнуваат во The Maquis Part I.
Името Maquis е инспирирано од припадниците на отпорот за време на втората светска војна во Франција.
Интересно да се спомне е дека Maquis се организирани по келии без главен и директен водач (ова би требало да ве потсеќа на нешто B) ), а некои од водачите на келиите беа довчерашни офицери од ѕвездената флота меѓу кои:
Michael Eddington, Ro Laren, Chakotay, Calvin Hudson.
Отпорот заврши несреќно кога Карадсија со помош на Dominion тргна во освојување на алфа квадрантот.

il-parait-que-tous-les-gouts-sont-dans-l

Ad eundum quo nemo ante iit
 


Facebook Comments Below ( All comments made with your Facebook account are subject to moderator discretion )

#2 Divich

 

Divich

  Commander of Starfleet

 • Members
 • 2,706 posts
 • Gender:Male
 • Location:NCC-1701E but also often in Skopje Macedonia
 

Posted 14 January 2007 - 11:15 AM

Maquis raider class Corvette

Posted Image

il-parait-que-tous-les-gouts-sont-dans-l

Ad eundum quo nemo ante iit
 


#3 YuZe

 

YuZe

  Fleet Captain

 • Members
 • 471 posts
 

Posted 20 January 2007 - 02:28 PM

Ама на крајот се споија maquis со Федерацијата во битката против Dominion. Затоа што во DS9 гледав вакви класи на бродови како напаѓаат на непријателските флоти. Или може да се слични со некои типови на бродови од Федерацијата, ама знам дека дефинитивно таков облик на брод видов како е во борба со Dominion во DS9 серијата.

#4 Divich

 

Divich

  Commander of Starfleet

 • Members
 • 2,706 posts
 • Gender:Male
 • Location:NCC-1701E but also often in Skopje Macedonia
 

Posted 29 January 2007 - 03:23 AM

Најверојатно и остана некој дел што се спои со Федерацијата. Ете половина екипаж на Voyager се maquis, и иако тоа е друга приказна сепак служи како пример дека maquis не се уништени, туку најверојатно се превоспитани и реинтегрирани у Starfleet.

il-parait-que-tous-les-gouts-sont-dans-l

Ad eundum quo nemo ante iit
 


#5 Gul Gelat

 

Gul Gelat

  Lieutenant, J.G.

 • Members
 • 154 posts
 • Gender:Male
 • Location:Macedonia
 

Posted 29 January 2007 - 03:53 AM

Тешко дека може да се зборува за некој тип на брод кој би им припаѓал на Макизите, пошто они се уствари само терористи, не е баш дека се занимаваат со дизајн и изградба на бродови.
Сите нивни бродови се воглавном пренаменети товарни бродови, и некои low-level напаѓачки бродови кои успеале да ги купат на старо, а пошто се сепак блиски до федерацијата логичко е да имаат федерациски типови на бродови.

А јас колку шо знам, нивните ќелии се разбиени од страна на Доминионот за време на окупацијата на Кардасија (факт кој за жал воопшто не е искористен во Војаџер).
Не се сомневам дека поединци од нив, особено оние со Starfleet искуство успеале да се реинтегрираат во SF, која да не заборавеме, во тој период е бројчано слаба, но дека имало некој организиран напор за реинтеграција (со закон за амнестија :)), чисто сумњам...
A true victory is to make your enemy see they were wrong to oppose you in the first place. To force them to acknowledge your greatness.

#6 Divich

 

Divich

  Commander of Starfleet

 • Members
 • 2,706 posts
 • Gender:Male
 • Location:NCC-1701E but also often in Skopje Macedonia
 

Posted 29 January 2007 - 04:05 AM

А јас колку шо знам, нивните ќелии се разбиени од страна на Доминионот за време на окупацијата на Кардасија (факт кој за жал воопшто не е искористен во Војаџер).

Апсолутно се сложувам. Иако (како претходно што спомнав) половина екипаж на Voyager беа maquis,нивната приказна беше претерано ретко спомнувана.

il-parait-que-tous-les-gouts-sont-dans-l

Ad eundum quo nemo ante iit
 


#7 Gul Gelat

 

Gul Gelat

  Lieutenant, J.G.

 • Members
 • 154 posts
 • Gender:Male
 • Location:Macedonia
 

Posted 29 January 2007 - 04:14 AM

Да, бидејќи во последните епизоди на Војаџер тие имаа релативно чести контакти со Алфа Квадрантот, и често спомнуваа дека добиваат вести од дома, веста дека идејата на која половина од посадата и го посветил животот е скршена со челична тупаница мислам дека би била значаен настан.
Нешто у стил, ако мешана македонско-српска посада заглаве у делта квадратот, највероватно не би им било сеедно ако добијат вест на пример дека Бугарија ја окирала Македонија, уште ако при тоа најверојатно пола од фамилиите на хипотетичните Македонци се испоубиени, како што претпоставувам дека се има случено кога Џем-Хадарите се истовариле на Макиските светови.
A true victory is to make your enemy see they were wrong to oppose you in the first place. To force them to acknowledge your greatness.

#8 Miki

 

Miki

  Commodore

 • Members
 • 686 posts
 • Gender:Male
 • Location:Skopje, Macedonia
 

Posted 29 January 2007 - 06:39 AM

Vo edna epizoda na voyager se spominja deka site maquis bile ispoubieni itn, toa e vo epizodata koa prv pat go koristat hirogen relay network.
Posted Image
The most important thing you need to know is that you don't know phlox.
What you see what you hear Nothing is what it seems.
---------------------------------------------------------------------------------------------
Vice President Miki Krstevski
Macedonian Star Trek fan club - MAKTREK
miki @ maktrek.org.mk
www.maktrek.org.mk
----------------------------------------------------------------------------------------------

#9 Gul Gelat

 

Gul Gelat

  Lieutenant, J.G.

 • Members
 • 154 posts
 • Gender:Male
 • Location:Macedonia
 

Posted 29 January 2007 - 07:29 AM

Егзакли.
Мене ако ми речат: Е, успат мајка ти, татко ти, жена ти и двете деца ти се убиени, тешко дека наредна работа шо ќе направам е да отидам да видам шо има Ниликс зготвено.
A true victory is to make your enemy see they were wrong to oppose you in the first place. To force them to acknowledge your greatness.

#10 Miki

 

Miki

  Commodore

 • Members
 • 686 posts
 • Gender:Male
 • Location:Skopje, Macedonia
 

Posted 29 January 2007 - 11:19 AM

E da.
ama belana bese prilicno zbesnata :D :D a mislam i deka naredni 5-6 epizodi ne bese pri sebe :D
Posted Image
The most important thing you need to know is that you don't know phlox.
What you see what you hear Nothing is what it seems.
---------------------------------------------------------------------------------------------
Vice President Miki Krstevski
Macedonian Star Trek fan club - MAKTREK
miki @ maktrek.org.mk
www.maktrek.org.mk
----------------------------------------------------------------------------------------------

#11 YuZe

 

YuZe

  Fleet Captain

 • Members
 • 471 posts
 

Posted 29 January 2007 - 03:09 PM

E da.
ama belana bese prilicno zbesnata :D :D a mislam i deka naredni 5-6 epizodi ne bese pri sebe :D

Да, ја памтам епизодата кога ќе оди во холодек и ќе се обидува да се повреди, инаку на крајот Chakotay ќе и зборни пет-шест збора и ќе биде се во ред.

#12 Lore

 

Lore

  Vice Admiral

 • Members
 • 1,249 posts
 • Gender:Male
 • Location:Skopje, Macedonia
 

Posted 31 January 2007 - 09:12 PM

Не се пола екипаж на Voyager Maquis, туку само околу 20-тина души. Да беа пола, ќе го превземеа Voyager уште во првата епизода. B)  А како влијаат вестите од дома за разбивањето на Maquis-те убаво се објаснува преку B'Elanna во епизодата Extreme Risk. Сепак, од продукциска гледна точка, Voyager е mainshow, а DS9 е sideshow, и не сакале премногу да ги мешаат приказните. И не е како да Maquis-те од Voyager можат да направат било што, освен да паднат во депресија.

П.С. мешана македонско-српска посада? :D :D :D
Captain, short range sensors detect Klingons around Uranus!

#13 zsbreaker

 

zsbreaker

  Vice Admiral

 • Members
 • 1,113 posts
 • Location:Macedonia
 

Posted 07 February 2007 - 05:21 PM

Не се пола екипаж на Voyager Maquis, туку само околу 20-тина души. Да беа пола, ќе го превземеа Voyager уште во првата епизода. B) А како влијаат вестите од дома за разбивањето на Maquis-те убаво се објаснува преку B'Elanna во епизодата Extreme Risk. Сепак, од продукциска гледна точка, Voyager е mainshow, а DS9 е sideshow, и не сакале премногу да ги мешаат приказните. И не е како да Maquis-те од Voyager можат да направат било што, освен да паднат во депресија.

П.С. мешана македонско-српска посада? :D :D :Dse raspisa Lore.......p.s: ova kje beshe SPAM, ako ne beshe PS-of :)
Macedonian Star Trek fan club - MAKTREK

President Ljupco Tasevski - Divich
Vice Pres. Miki Krstevski - Miki
Secretary Zivko Spirovski - TheBreaker

long live www.maktrek.org.mk

#14 Divich

 

Divich

  Commander of Starfleet

 • Members
 • 2,706 posts
 • Gender:Male
 • Location:NCC-1701E but also often in Skopje Macedonia
 

Posted 09 February 2009 - 03:34 PM

Читајте повеќе. :)

il-parait-que-tous-les-gouts-sont-dans-l

Ad eundum quo nemo ante iit
 
Reply to this topic  


0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users