TrekUnited Forum: Temporal Mechanics Department - TrekUnited Forum

Jump to content

• 3 Pages +
  • 1
  • 2
  • 3

Temporal Mechanics Department diskusii za temporal zavrzlami...

#1 User is offline   Lore Icon

• Vice Admiral
  • Group: Members

Posted 31 January 2007 - 07:46 AM

Мики, не може вака, гласови за ликови од alternate timeline не се бројат! :D
Captain, short range sensors detect Klingons around Uranus!
0

#2 User is offline   Miki Icon

• Commodore

Posted 31 January 2007 - 08:41 AM

View PostLore, on Jan 31 2007, 01:46 PM, said:

Мики, не може вака, гласови за ликови од alternate timeline не се бројат! :D

Ne e alternate time line tuku 20 years in future.
Posted Image
The most important thing you need to know is that you don't know phlox.
What you see what you hear Nothing is what it seems.
---------------------------------------------------------------------------------------------
Vice President Miki Krstevski
Macedonian Star Trek fan club - MAKTREK
miki @ maktrek.org.mk
www.maktrek.org.mk
----------------------------------------------------------------------------------------------
0

#3 User is offline   Lore Icon

• Vice Admiral

Posted 31 January 2007 - 09:46 AM

View PostMiki, on Jan 31 2007, 02:41 PM, said:

Ne e alternate time line tuku 20 years in future.

Абе ајде, а кога Адмирал Џејнвеј ќе го врати Војаџер дома 16 години порано од нејзиниот timeline, иднината иста да не останува? Викаш докторот сепак ќе се запознае со малата на која дедо и се викал Џо, и ќе се ожени за неа, и ќе го земе името на дедо и?
Dude, you know nothing about temporal paradoxes! :D

Q, сели ги овие коментари во StarTrekOffTopic!
0

#4 User is offline   Miki Icon

• Commodore

Posted 31 January 2007 - 10:16 AM

ko prvo orginalniot time line e koa on se zapoznava so malata i se vika Joe a alternate e veke odkako jenway ke go smeni normalno znaci who doesn't know a phlox in temporal paradoxes!
Posted Image
---------------------------------------------------------------------------------------------
miki @ maktrek.org.mk
www.maktrek.org.mk
----------------------------------------------------------------------------------------------
0

#5 User is offline   Lore Icon

• Vice Admiral

Posted 31 January 2007 - 10:42 AM

View PostMiki, on Jan 31 2007, 04:16 PM, said:

ko prvo orginalniot time line e koa on se zapoznava so malata i se vika Joe a alternate e veke odkako jenway ke go smeni normalno znaci who doesn't know a phlox in temporal paradoxes!

:nonono:
Ахм, кхм... А извини друже, а Немесис во кој timeline се одвива, зошто ако ти текнува и таму имаш една Адмиралка Џејнвеј, истата онаа што беше капетан кога користејки го борговскиот трансворп хаб го врати Војаџер дома. И таа е таа што му вика на Пикард дали сака да иде кај Тал на гости? :D :D :D

А timeline-от на Џо загина заедно со адмиралката која настрада при уништувањето на трансворп хабот!!!
0

#6 User is offline   Miki Icon

• Commodore

Posted 31 January 2007 - 12:54 PM

Slusaj ko prvo koa sme vise kaj time linot na picard toj ne postoi posto archer ko sjeba taka da ja i ti sea so zborime djabe zborime. ili so bi rekla g-ga troi this is not the time to argue about the time tuku koa sme kaj nemesis uklucuvaj se na neutral zone posto ke ni gi sjebaat igracite od wingot im se s'sna eden.
Posted Image
miki @ maktrek.org.mk
www.maktrek.org.mk
0

#7 User is offline   -Q- Icon

• Admin/MakTrek

Posted 01 February 2007 - 02:58 PM

Еве еден топик за дискусија за Temporal paradoxes, anomalies и све остало што иде со тоа.
Posted Image
Q@maktrek.org.mk - http://www.maktrek.org.mk/
Picard to Q - "I refuse to believe that the afterlife is run by you; the universe is not so badly designed."
ST First Contact - Picard: "They invade our space, and we fall back. They assimilate entire worlds, and we fall back. Not again. The line must be drawn here! This far, no further! And I will make them pay for what they've done!"
0

#8 User is offline   TheClown Icon

• Pastafarian Black Belt Priest

Posted 01 February 2007 - 03:12 PM

Добар топик за дискутирање на што? Патување низ времето? Ама со патување низ времето според мене се отвараат и други можни димензии. Така да ова може да го опфати и Mirror Универзумот.
" I see the world thru the eyes of a clown " - boris (me)

Posted Image

The Clown Stories
0

#9 User is offline   -Q- Icon

• Admin/MakTrek

Posted 01 February 2007 - 03:15 PM

Не за патување низ времето, туку за парадоксите кои настануваат при тоа. Како што е и дискусијата на Lore и Miki.
Posted Image
Picard to Q - "I refuse to believe that the afterlife is run by you; the universe is not so badly designed."
ST First Contact - Picard: "They invade our space, and we fall back. They assimilate entire worlds, and we fall back. Not again. The line must be drawn here! This far, no further! And I will make them pay for what they've done!"
0

#10 User is offline   TheClown Icon

Posted 01 February 2007 - 03:29 PM

Според еден теоретичар (не ме земајте на збор ама ова го слушав на Discovery) одбрана на природата од парадоксите кој настануваат при патување низ времето е создавање на нов паралелен универзум кој би почна од моментот кога ке се појави "патувачот" на неговата сакана дестинација во времето.

Posted Image

The Clown Stories
0

#11 User is offline   Ivo Icon

• Captain

Posted 01 February 2007 - 05:36 PM

View Postboris, on Feb 1 2007, 03:29 PM, said:

Според еден теоретичар (не ме земајте на збор ама ова го слушав на Discovery) одбрана на природата од парадоксите кој настануваат при патување низ времето е создавање на нов паралелен универзум кој би почна од моментот кога ке се појави "патувачот" на неговата сакана дестинација во времето.

Одбрана на природата? Сакаш да кажеш заштита на универзумот од промените што самото патување би ги направило?
Јас времето (ова е некое мое мислење, а и го имам исто така негде читано) го сметам како секој момент, секоја нано секунда, да е друг универзум. Времето не тече, туку ние патуваме низ времето низ секој миг од нашите животи.
А еве едно прашање на кое што јас и Орион долго време кршевме глави! Одредена личност ( во примеров нека биде Иво :D ), на денешен ден прочитала во весник дека во дворот на Орце Николов археолозите
нашле грне злато. А Иво има временска машина! Е сега Иво си вели: Хм, зашто да не се вратам една година порано и да го откопам тоа злато! (ме пратите?) Е сега, што ќе се случи ако Иво се врати на некој начин во времето и го земе тоа грне злато???
Имаме еден одговор (Орион не кажувај) но сакам да знам што мислите вие?
П.С. Не забегавам од темата зашто има парадокс. :)
Posted Image

The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.—Stephen Hawking

0

#12 User is offline   Tal'Shiar Operative Icon

• Moderator/Maktrek

Posted 01 February 2007 - 05:59 PM

View PostIvo, on Feb 1 2007, 11:36 PM, said:

А еве едно прашање на кое што јас и Орион долго време кршевме глави! Одредена личност ( во примеров нека биде Иво :D ), на денешен ден прочитала во весник дека во дворот на Орце Николов археолозите
нашле грне злато. А Иво има временска машина! Е сега Иво си вели: Хм, зашто да не се вратам една година порано и да го откопам тоа злато! (ме пратите?) Е сега, што ќе се случи ако Иво се врати на некој начин во времето и го земе тоа грне злато???
Имаме еден одговор (Орион не кажувај) но сакам да знам што мислите вие?
П.С. Не забегавам од темата зашто има парадокс. :)

Па зависи како размислуваш
1.Се вракаш во времето, во тој момент во оваа реалност престануваш да постоиш (нема злато, археолозите го земале и сите срекно си живееле), го зимаш златото (нова паралелна реалост),тука си тече нов time line.
2. Го зимаш грнето (го менуваш time line-от), археолозите не го наогаат, и од тука следи дека ти не би можел да се вратиш за да го земеш златото ( Grand father paradox) :wacko:
Posted Image
Macedonian Star Trek fan club- MAKTREK Posted Image

Project supervisor @
maktrek.org.mk talshiar@maktrek.org.mk

0

#13 User is offline   Ivo Icon

• Captain

Posted 01 February 2007 - 06:27 PM

View PostTal, on Feb 1 2007, 05:59 PM, said:

2. Го зимаш грнето (го менуваш time line-от), археолозите не го наогаат, и од тука следи дека ти не би можел да се вратиш за да го земеш златото ( Grand father paradox) :wacko:

Токму така, Тал! :thumbsup:
Ама ова летоска со Орион сме го разглабале до јаја!!! Баравме други решенија како да не го смениш time line-от..............
Ама види сеа: Тоа значи дека, од оваа перспектива гледано, не може да се патува низ времето!
Бидејќи, ти-патувачот, имаш некоја си причина да се вратиш во минатото. Па ако се вратиш, тоа ќе значи дека веќе си ја извршил причината! И ти всушност не можеш да се вратиш зашто ќе нема причина!
Let's put it this way:
Иво (пак има временска машина B) ) сака да го спречи убиството на Цезар. Па се враќа во минатото и на некој начин го спречува. Арно ама тоа го спречува Иво од минатото, кој што во одреден сегмент од животот дознал дека Цезар бил убиен од Брут, воопшто да дознае за тоа зошто никогаш не се случило! Така да the other Иво никогаш нема да се врати во минатото зашто си ја избришал причината!
Posted Image

The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.—Stephen Hawking

0

#14 User is offline   -Q- Icon

• Admin/MakTrek

Posted 01 February 2007 - 07:21 PM

А од кај му на Иво Временска машина??? :D

Се зезам. Тоа со грнето финтата... Сигурно Орион ви се праел фраер у друштво дека он ја знае финтата зашто го постави тука проблемот тој и му го решивме. :P
Posted Image
0

#15 User is offline   Tal'Shiar Operative Icon

• Moderator/Maktrek

Posted 01 February 2007 - 07:34 PM

View Post-Q-, on Feb 2 2007, 01:21 AM, said:

Се зезам. Тоа со грнето финтата... Сигурно Орион ви се праел фраер у друштво дека он ја знае финтата зашто го постави тука проблемот тој и му го решивме. :P

Сега јас сум фраерот B)
Еве и некој "фраерски" текст за патување низ времето, па на кој му се чита..
Posted Image
Macedonian Star Trek fan club- MAKTREK Posted Image

Project supervisor @
maktrek.org.mk talshiar@maktrek.org.mk

0

#16 User is offline   Ivo Icon

• Captain

Posted 01 February 2007 - 07:40 PM

View Post-Q-, on Feb 1 2007, 07:21 PM, said:

А од кај му на Иво Временска машина??? :D

Иначе највероватно вам ви го поставил зошто еден другар ни ја кажа финтава пред две лета!!!! Тоа беше пред да постои форумов, мислам. :P
Posted Image

0

#17 User is offline   -Q- Icon

• Admin/MakTrek

Posted 01 February 2007 - 08:02 PM

Зависи како гледаш на тоа дали постоел форумот пред 2 години???

Ако го гледаме тајм лајнот линеарно и под претпоставка дека никој утре, задутре, или у недела нема да се врати назад во времето и да го отвори форумот порано, со што овој муабет би бил излишен и не би постоел, тогаш ДА, не постол форумов пред две години. Ама со тие работи никад немој да бидеш сигурен.

Ејјјј знаев дека ќе биде добар топиков... Ќе можеш да забегаш, никој да не те сфати и притоа ич да не ти чуе дали си напишал нешто што е на место. :D
Posted Image
0

#18 User is offline   TheClown Icon

Posted 01 February 2007 - 08:28 PM

Поврзано на темава ќе ве советувам сите да го гледате филмот The butterfly effect

Posted Image

The Clown Stories
0

#19 User is offline   Lore Icon

• Vice Admiral

Posted 01 February 2007 - 08:30 PM

Шо мајка барале у мое мало да закопуваат грне, а? Еве лопата имам, само уште времеплов ми фали и...

I'm rich! I'm rich! I'm rich!
Mine! Mine! Mine!
Get away! Get away! Get away!

:naughty3dg: :naughty3dg: :naughty3dg:

П.С. Иако пишува дека јас сум го отворил овој топик, тоа не е точно! Q го отвори за тука да ја префрли расправијата што ја имав со Мики, арно ама поради некои сериозни пореметувања што овие омнипотентни битиа го предизвикуваат во временско просторниот континуум, мене ме запишале како „творецот“.

:rofl1: :rofl1: :rofl1:

This post has been edited by Lore: 01 February 2007 - 08:43 PM

0

#20 User is offline   Miki Icon

• Commodore

Posted 02 February 2007 - 02:52 AM

Se vraka trpe od germanija i go prasuvaat drugarite so rabotese tamu?
i trpe im vika pomopsnik bagerist.
drugarive go prasuvaat a so e toa.
i trpe im objasnuva toa e koga bagerot kopa i toa so nemoze da go dokopa ja go dovrsuvam so lopata :)

Taka da lore misli mu ja.
Posted Image
miki @ maktrek.org.mk
www.maktrek.org.mk
0

Share this topic:

• 3 Pages +
  • 1
  • 2
  • 3

Fast Reply

1 User(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users

This website is not endorsed, sponsored or affiliated with CBS Studios Inc. or the "Star Trek" franchise. The STAR TREK trademarks and logos are owned by CBS Studios Inc. Trekunited.com is owned and operated by The Federation (formerly known as The International Federation of Trekkers).
- Forum designed and built by Thomas Moore -